Owoce – niezbędny zestaw witamin w ciąży

Jednym ze sposobów na dbanie o prawidłowy rozwój ciąży jest urozmaicona dieta. Bogata w witaminy i minerały, które są niezbędnym elementem, odpowiadającym m.in. za budowę kości i rozwój mózgu dziecka.

Zamiast sięgać po tabletki, przyszłe mamy powinny włączyć do swojego jadłospisu owoce. Stanowią doskonałe źródło, z którego można zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy niemalże w 100%. Nie wliczając kwasu foliowego, uczestniczącego w rozwoju wszystkich komórek w organizmie.

Owoce w diecie

  1. Awokado

Jedyny, który zamiast węglowodanów dostarcza organizmowi tłuszczy omega-3. Obfity w witaminy z grupy B, odpowiedzialne za proces przemiany materii oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz kwas foliowy, którego suplementacja jest niezbędna w trakcie ciąży. Dodatkowo w awokado nie brakuje witaminy E, zmniejszającej ryzyko poronienia oraz żelaza, którego niedobór może być przyczyną anemii.

  1. Banany

Idealne dla kobiet zmagających się z dokuczliwymi skurczami w ciąży. Bogate w witaminę B6 oraz magnez, sprzyjający odpowiedniemu rozwojowi dziecka. Nie dość, że wspiera układ nerwowy, to jeszcze bierze udział w rozwoju kości dziecka. Podkręca tempo kostnienia oraz podnosi odporność kości na uszkodzenia.

  1. Owoce sezonowe

Dla kobiet, obawiających się chemii, która coraz bardziej zanieczyszcza naszą planetę. Obfite w witaminę C truskawki, maliny, figi, porzeczki zapobiegną kłopotom z rozwojem układu nerwowego. Wbrew pozorom, witamina C nie odpowiada jedynie za zwiększenie odporności. Z wielu procesów, w których uczestniczy, podkreślić należy regulację gospodarki hormonalnej.

Nie ulega wątpliwości, że owoce stanowią źródło witamin, po które powinny sięgnąć kobiety ciężarne. Prawie każdy zawiera potas, odpowiadający za pozbywanie się wody z organizmu.

Należy jednak pamiętać, iż owoce oprócz witamin, dostarczają łatwo przyswajalnych cukrów oraz białka roślinnego pochodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *