Jakie nawyki żywieniowe w ciąży stosować?
Organizm kobiety w ciąży wymaga szczególnej troski zarówno pod względem zalecanej opieki lekarskiej, jak i stosowania odpowiednich, sprzyjających prawidłowemu rozwojowi dziecka nawyków żywieniowych.
Składniki zdrowej diety w ciąży
Każda kobieta w ciąży powinna dbać o właściwe odżywianie, poprzez spożywanie produktów bogatych w odpowiednie składniki i przyjmowanie potrzebnych suplementów. Niezbędne jest uzupełnienie kwasu foliowego, wapnia, żelaza i fosforu, a także kwasów Omega-3 i witamin. Zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw i racjonalnych porcji owoców. Duże znacznie odżywcze posiadają ryby, mięso oraz wędliny. Nie należy zapominać o produktach zbożowych oraz produktach mlecznych i jajach.
Właściwe nawodnienie organizmu
Niezmiernie istotnym czynnikiem podczas trwania ciąży jest stosowne nawodnienie organizmu, umożliwiające regulację procesów przemiany materii i wypłukiwanie toksyn. Zaleca się spożycie niegazowanej wody mineralnej, słabych roztworów herbat, a także racjonalnie serwowanych soków.
Regularne posiłki i aktywność fizyczna
Przyjmowanie posiłków powinno odbywać się regularnie, w stałych odstępach czasowych. Ich prawidłowy podział to: trzy dania główne plus dwa dodatkowe, serwowane co 3-4 godziny. Bardzo duże znacznie dla właściwego metabolizmu ma też utrzymanie aktywności fizycznej, w tym ćwiczenia oddechowo – relaksacyjne.